Låne penger som arbeidsløs

Arbeidsledigheten i Norge er forholdvis lav hvis vi sammenligner oss med andre land i Europa. Allikevel er det rundt fem prosent av den norske arbeidsstyrken som til en hver tid står uten fast arbeidsgiver. SSB har alltid oppdaterte undersøkelser som viser hvordan dette tallet endrer seg med tiden hvert eneste år. Ikke bare kan det slite på den mentale helsen å vandre hjemme uten jobb i en lengre periode, men det gir naturligvis også noen økonomiske utfordringer.

Det kan være flere grunner til at man står uten arbeid. Vi ser stadig flere nedskjæringer i norsk produksjonssektor som følge av automatisering, noe som tvinger flere til å tenke alternativt når de får sparken. Nyutdannede med bachelor eller mastergrad har stadig vanskeligere med å få seg relevant jobb rett etter utdannelsen, noe som gjør at de blir gående uten inntekt i en periode. Men regningsbunken eller de andre faste utgiftene slutter ikke å komme selv om det ikke står noen klare til å betale lønnen din. Hvis arbeidsledighetstrygden ikke dekker utgiftene blir man nødt til  å se seg om etter andre løsninger – og det er nettopp derfor mange lurer på om det er lett å låne penger som arbeidsløs.

Er det mulig å låne penger uten å ha fast arbeid?

Det er mulig. For noen år siden virket det nesten som en umulighet å få innvilget forbrukslån uten å ha sikker og god inntekt, men dette er noe som har endret seg de siste årene. Kampen om kundene i banksektoren har blitt markant hardere, noe som tvinger forbrukerbankene til å lempe litt på kravene. Det betyr at også arbeidsløse nå kan få innvilget forbrukslån.

Hvis du tar deg tid til å lete i jungelen av forskjellige banker, så kan du nesten være helt sikker på at du finner en eller annen bank som gir lån til kunder uten fast inntekt. Enkelte banker velger også å definere statlig støtte som ”inntekt”, så det kan faktisk være et pluss dersom du allerede får støtte fra NAV.

Uten arbeid = potensielt dyrere lån

Du må forstå hvordan mekanismene henger sammen i lånemarkedet for å skjønne hvorfor lånet til en arbeidsledig person er dyrere enn lånet til en med sikker inntekt. Banken tar en sjanse når de gir ut lån til folk som ikke har arbeid. De satser på at arbeidsledigheten er såpass midlertidig at kunden i løpet av rimelig tid vil kunne betale tilbake lånet. Risikoen gjenspeiler alltid lånebetingelsene når man søker forbrukslån, noe som betyr at nordmenn med lav eller ingen inntekt vil ha betydelig dårligere lånebetingelser enn nordmenn med høy og fast inntekt.

Du bør altså kun søke forbrukslån hvis du er villig til å godta litt svakere lånebetingelser enn folk flest. Vær klar over at selv om privatøkonomien din vil bedre seg betraktelig på kort sikt, så kan det potensielt være veldig skadelig på sikt dersom du skal betjene lånet samtidig som du utelukkende får utbetalt penger gjennom statlige støtteordninger.

Sammenlign lån hos flere banker

Det finnes mange nettsider som kan hjelpe deg med å finne det beste lånet. Dette er nettsider som kobler sammen lånekunder med forskjellige banker gjennom å ha en oversikt over alle de bankene i Norge som tilbyr forbrukslån og kredittkort. Bruk tid på å gå igjennom de forskjellige bankenes ”terms and conditions” før du søker lån. Hvis du bruker en hel masse tid på å sende inn søknader til banker som aldri godkjenner kunder uten arbeid, så har du kastet bort mye tid allerede.

Undersøkelsene du gjør før du søker om lån vil du takke deg selv for når alvorets time er kommet og du skal begynne å tilbakebetale hver eneste måned.

Bytte jobb – forbrukslån en god løsning

Mange av oss har vært i den situasjonen hvor man får et nytt jobbtilbud som man takker ja til. Denne pakken innebærer riktignok at man noen ganger blir nødt til å gå to-tre måneder uten inntekt før man tiltrer sin nye stilling. For mange kan dette føles som en evighet.

Veldig mange norske banker gir kundene mulighet til å fryse renten på lånet, noe som betyr at man ikke betaler noe som helst av rentepenger i opptil seks måneder. Dette betyr i praksis at lånet blir helt gratis hvis du klarer å betale ned lånesummen de første månedene etter at du har begynt i ditt nye arbeid.